sila derma


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday, 17 July 2011

Dalam hati ada cemburu

assalamualaikum, salam hati yang BERSIH

jealous is come from nowhere

..tiba2 dia datang..tengah duduk saja jeles datang, tengah makan nasik jeles datang, tengah buang air pon datang..sebab jeles ada dalam nafsu dan akal..akal n nafsu..samalah ikut mana pon kita nak baca.2 menda ni ada dekat dengan kita...yelah akal dan nafsu kita takkan ada kat sberang laut, mestilah ada kat diri kita.bagus jugak ada jeles ni.kalau dah khawin rumah tangga akan tambah rapat, sebab jeles berpada akan melambangkan keprihatinan. Kalau dalam bab belajar, kerja dan yang seumpamanya, jeles akan memberikan jalan kepada persaingan yang sihat. jadi sesuatu yang ada persaingan akan menambah mutu pekerjaannya.

tapi yang jadi masalah bila dah tak terkawal.ada rumah tangga elok bahagia boleh berantakan.kalau dalam kerja plak, boleh berbomohan.aku bagi contoh jelah ni.Jeles ni datang dari pancaindera yang mengawal akal adan nafsu. dari mata, dari mulut, dari telinga..hidung jarang-jarang lah..ada ke orang jeles bila aku pakai perfume gucci rush.tak dak kot.jadi untuk mengawal perasaan ini, yang pertama perlu di kawal ialah pancaindera manusia itu. samada yang faiel(tukang jeles) atau maf'ul (yang kena jeles)..kena berpada pada kesemuanya.pertengahan itu yang terbaik.apa makna pertengahan.maknanya wasatiyah la.orang yang tak leh kawal sifat jeles dia jangan la tengok menda yang menjeleskannya.kalau terpandang berpaling.orang yang lain kena la fikir jugak menda yang dia buat tu akan mengundang jeles ka tidak..macam itulah..bukan apa , korang tak tau ka, dulu qabil bunuh habil kes cemburu la..iblis tak mau sujud kepada Adam sebab cemburu la..takut tak..kalau takut sambung sikit klat bawah..

sifat prihatin terhadap perkara sekeliling juga dapat mengelakkan jeles.hidup mesti pada relaiti.orang dah khawin tak sama dengan bujang, orang dah bertunang tak sama dengan single.orang miskin tak sama dengan kaya. maka lihatlah pada realiti anda dan sekeliling anda.Fiqh waqiiyah namanya.betul dah kata yusuf qardawi.kena faham waqi' ni..kalau tak macam-macam boleh jadi.antranya jeles..yang tak terkawal..lastnya, aku rasa Allah tak suka cemburu buta ni..(see i change da word.from jeles to cemburu)..sama la tu bai..wassalam"Tidak ada hasad (cemburu) yang dibenarkan kecuali terhadap dua orang; iaitu pada orang yang Allah berikan harta, dia menghabiskannya dalam kebaikan. Dan pada orang yang diberikan ilmu dan dia beramal dengan ilmu tersebut dan mengajarkannya pula kepada manusia".

No comments:

Post a Comment